Hogyan mérsz meg 12 golyót? - Gondolkozz Q&A
|
Üdvözöljük!
Ha máshol nem kapott választ kérdésére, tegye fel itt. Lehet, hogy valaki tudni fogja rá a választ.
Top 10 felhasználó

MikroPit (500 pont)

zorba (470 pont)

Ext-rém (460 pont)

Dr. House (370 pont)

piccur (320 pont)

Hogyan mérsz meg 12 golyót?

+1 szavazat
Van 12 db látszólag egyforma golyód. Ezek közül az egyik egy kicsit nehezebb VAGY könyebb mint a többi. Egy mérleggel és 3 méréssel, hogy lehet megállapítni, hogy melyik a kakukktojás golyó és nehezebb vagy pedig könnyebb?
névtelen 8 évvel ezelőtt kérdezte a(z) Kvíz kérdések kategóriában

3 Válaszok

0 szavazat
  • Hogyan mérsz meg 12 golyót

névtelen 8 évvel ezelőtt megválaszolta
0 szavazat
megmérsz 6-6 ot az egyik nehezebb, mint a másik. kiválasztod a nehezebbet, abbol megmérsz 3-mat 3-mat. az egyik nehezebb, mint a másik. abból megmérsz 1-et 1-et, és ha egyenlő a 3. üt el. Ha nem egyenlő, akkoris megvana golyó amit keresel
névtelen 8 évvel ezelőtt megválaszolta
ez így nem jó,mert ha nem nehezebb, hanem könnyebb a kakukktojás, akkor így 4 mérés kellene!
0 szavazat
Az első mérésben 4-4 golyót hasonlítok össze.

Ha egyformák, akkor a második mérésben a maradék négyből 3 golyót hasonlítok össze az első mérésben használt golyók közül 3-mal.
Ha egyformák, akkor a maradék 1 golyó a kakukktojás, és a harmadik mérésben összehasonlítva egy másikkal kiderül, hogy könnyebb vagy nehezebb a többinél.
Ha a második mérésnél kitér a mérleg, tudom, hogy azon három golyó egyike a kakukktojás, amik csak a második mérésben szerepeltek, és azt is tudom, hogy könnyebb vagy nehezebb a többinél. A harmadik mérésben a három közül kettőt összehasonlítva egymással kiderül, hogy hármuk közül melyik a kakukktojás.

Ha az első mérésnél nem egyformák a golyók, akkor a második méréshez egyet-egyet leveszek a mérleg két serpenyőjéből, egyet-egyet felcserélek egymással, a helyén maradt 2-2-ből pedig egyet kicserélek egy az első mérésben nem használt (így biztosan nem kakukktojás) golyóra.
Ha második mérésnél a mérleg az ellenkező irányba billen, mint az elsőnél, akkor a két felcserélt golyó egyike a kakukktojás, és az első két mérés bármelyike alapján mindkettőről tudom, hogy ha az az, akkor könnyebb vagy nehezebb a többinél, azt pedig, hogy melyikük az, úgy tudhatom meg, hogy a harmadik mérésben az egyiküket összehasonlítom bármelyik másikkal a többi 10-ből.
Ha második mérésnél a mérleg ugyanabba az irányba billen, mint az elsőnél, akkor a három változatlanul hagyott golyó egyike a kakukktojás, és a mérleg állásából tudom, hogy ha az az, akkor könnyebb vagy nehezebb a többinél, a harmadik mérésben pedig közülük kettőt összehasonlítva egymással megtudhatom azt is, hogy hármójuk közül melyik az.
Ha a második mérés egyezést mutat, akkor azon három golyó egyike a kakukktojás, amik csak az első mérésben szerepeltek, és az első mérésből mindháromról tudom, hogy ha az az, akkor könnyebb vagy nehezebb a többinél, a harmadik mérésben pedig közülük kettőt összehasonlítva egymással megtudhatom azt is, hogy hármójuk közül melyik az.
okos tojás (140 pont) 8 évvel ezelőtt megválaszolta

Hasonló kérdések

0 szavazat
2 válasz
névtelen 8 évvel ezelőtt kérdezte a(z) Kvíz kérdések kategóriában
+2 szavazat
2 válasz
Ext-rém (460 pont) 8 évvel ezelőtt kérdezte a(z) Kvíz kérdések kategóriában
+1 szavazat
2 válasz
piccur (320 pont) 8 évvel ezelőtt kérdezte a(z) Állatok kategóriában
+2 szavazat
2 válasz
piccur (320 pont) 8 évvel ezelőtt kérdezte a(z) Állatok kategóriában
+2 szavazat
2 válasz
piccur (320 pont) 8 évvel ezelőtt kérdezte a(z) Informatika kategóriában